Je Energielabel aanvragen? Dat doe je zo!

Als je je woning definitief hebt verkocht, moet je ervoor zorgen dat je woning een definitief energielabel heeft ten tijde van het transport. Het aanvragen van dit definitieve energielabel kan op de website www.energielabelvoorwoningen.nl. In dit bericht ga ik jullie stap voor stap laten zien hoe je dit kunt regelen. Een geruststelling vooraf: het is erg eenvoudig om te doen. Voordat we naar www.energielabelvoorwoningen.nl gaan, moet je er even voor zorgen dat je twee dingen binnen handbereik hebt:

1. Je DigiD-gegevens (Geen idee wat je gegevens zijn? kijk dan even hier. Heb je nog geen DigiD? Dan hier)
2. Een klein beetje geduld

1. Inloggen bij Energielabelvoorwoningen.nl

Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl en dan kom je op dit scherm terecht:

Druk op de blauwe knop ‘Mijn energielabel aanvragen’ en je komt in het volgende scherm terecht:

In dit geval kun je zoals gezegd inloggen via DigiD, ofwel het linkervlak. Je komt dan bij het volgende scherm terecht:

In het volgende scherm kun je dan je DigiD-gegevens invullen. Ben je je gebruikersnaam of je wachtwoord kwijt? Geen paniek, deze kun je altijd weer opnieuw aanvragen. Hou er met het inloggen even rekening mee dat de gebruikersnaam en het wachtwoord hoofdlettergevoelig zijn. Eenmaal ingelogd kunnen we dan echt van start.

2. De aanvraag

Dit is het beginscherm nadat je bent ingelogd. In 9 van de 10 gevallen is jouw woning al gekoppeld aan jouw DigiD-gegevens en kun je gewoon klikken op de blauwe knop onder je adres.

(Het kan soms echter voorkomen dat je woning niet direct tevoorschijn komt of dat je (bijvoorbeeld in het geval van een erfenis) een energielabel aanvraagt voor een woning waar je niet zelf woont. Dan zul je toegang moeten aanvragen voor het energielabel. Omdat dit erg specifiek is, laat ik dat hier even buiten beschouwing, maar mocht je je woning via ons kantoor verkocht hebben, helpen we je daar uiteraard graag mee).

3. Gegevens van jouw woning

Nadat je op de blauwe knop onder je adres hebt geklikt, starten we dan eindelijk met de aanvraag en kom je op de volgende pagina terecht:

In principe is alles vanaf nu een kwestie van controleren. Alle gegevens zijn in principe al voor je ingevuld namelijk en in 90% van de gevallen zijn deze ook kloppend, maar desondanks is het wel goed om dit even na te lopen. Kloppen de eerste gegevens van je woning? Klik dan op de blauwe knop ‘Naar stap 2’ om verder te gaan.

4. Aanvullende gegevens

De volgende stap die je moet nemen, is het controleren van de gegevens die bekend zijn over je isolaties en energiebesparende maatregelen. Je start bij dit scherm:

Zoals gezegd staat in principe alles al voor je ingevuld en hoef je slechts te controleren of dit correct is. In de verticaal omrande balk (foto boven) kun je zien dat er om diverse isolaties en andere zaken wordt gevraagd, je kunt telkens op de blauwe knop in het midden drukken om naar de volgende stap te gaan. Weet je niet of je bepaalde (bijzondere) isolatiemaatregelen hebt? Dan heb je het in 9 van de 10 gevallen niet 🙂

Als je uiteindelijk de laatste stap (ventilatie) hebt gehad, kom je bij de overzichtspagina terecht, dat is deze:

Controleer hier nog even of je alles naar waarheid hebt ingevuld. Aan de rechterkant kun je al zien wat hoogstwaarschijnlijk je definitieve energielabel zal worden (in dit geval label D).

(Komt hier een erg negatief label uit, terwijl je juist een modern en energiezuinige woning hebt? Dan is er waarschijnlijk iets mis gegaan en kun je het beste even opnieuw beginnen).

Als alle gegevens goed zijn ingevuld, kun je op de blauwe knop ‘Naar stap 3’ drukken.

5. Lever bewijs

Dan is het nu tijd om te gaan bewijzen dat je ook daadwerkelijk eerlijk bent geweest. Je komt in het volgende scherm terecht:

Heb je je woning via ons of een andere makelaar verkocht? Dat kun je een getekende verkoopbrochure van je woning als bewijslast opsturen. Je hoeft daarvoor alleen even het vakje aan te vinken en dan kun je direct de getekende brochure uploaden. Let op: om de brochure te kunnen gebruiken, moet je makelaar er wel voor zorgen dat deze ondertekend is en dat op de overzichts- of kenmerkenpagina de isolaties en het bouwjaar van de cv-ketel worden vermeld! Anders wordt deze namelijk niet geaccepteerd als bewijslast. Als je het vakje hebt aangevinkt, krijg je dit beeld te zien:

Klik dan op de blauwe knop met ‘Kies bestand’ en upload de verkoopbrochure die je digitaal van ons of je eigen makelaar aangeleverd hebt gekregen en klik op ‘Naar overzicht bewijsvoering’ als de site klaar is met uploaden. Je komt dan op de overzichtspagina terecht en die ziet er zo uit:

Hier hoef je in principe verder niets meer te doen. Controleer alleen voor de zekerheid nog even of alles goed is ingevuld en vink vervolgens het vakje naast ‘ik heb alles naar waarheid ingevuld’ aan en druk op de blauwe knop.

6. Een deskundige kiezen

Stap 4 is vervolgens het kiezen van een deskundige die ervoor gaat zorgen dat jouw energielabel ook daadwerkelijk definitief wordt gemaakt. In feite komt het erop neer dat hij gaat controleren of wat je hebt ingevuld kloppend is met wat je aan bewijslast hebt geüpload. Die pagina ziet er ongeveer zo uit:

Waar je op moet letten bij het kiezen van je deskundige? Ik zou zeggen: vooral op de prijs en eventueel de levertijd. Voor €9,- kun je al iemand vinden die jouw label definitief kan maken, en die doet dat net zo goed als iemand van €50,-. Klik op je gewenste deskundige, vervolgens op selecteren en dan kom je in een nieuwe overzichtspagina terecht:

Controleer hier vooral nog even of de prijs en de reactietijd goed zijn (in dit geval €9,- en 1 dag, dat is prima) en klik dan op de blauwe knop ‘Klopt, naar betalen’ voor de laatste stap.

7. Betaling en controle

Als laatste moet je er dan voor zorgen dat de betaling wordt geregeld. Dit kan bij de meeste deskundigen per factuur of direct met iDeal. Je beginscherm ziet er normaal gesproken zo uit:

Vul hier je gegevens in en druk op de blauwe knop met ‘Stuur mij een bevestigingscode’. Let op: het e-mailadres dat je invoert, is het adres waar de bevestigingscode naartoe wordt gemaild. Zorg dus dat je toegang hebt tot dit e-mailadres! Nadat je de mail hebt ontvangen, kun je de bevestigingscode invoeren en op de blauwe knop ‘bevestigingscode controleren’ drukken.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is je betaalwijze selecteren en op de blauwe knop ‘verder’ te drukken.

Je aanvraag is nu ingediend! Afhankelijk van de reactietijd zul je binnen 24 uur een mail ontvangen met daarin het definitieve energielabel. Mocht je gekozen deskundige aanvullende vragen hebben over wat je hebt ingediend, zal hij je daar ook per mail van op de hoogte brengen, maar als je de stappen zorgvuldig hebt doorlopen en de juiste informatie hebt verstrekt, zal dat geen probleem zijn!